EL NOSTRE PROJECTE

El projecte va començar a la vila de Tabassaye Manding (un dels poblats dins la commune esmentada) i per això en pren el nom.
L’associació està formada per tres parts legalment independents: el juny del 2017 vam
crear les associacions de Catalunya i de Suïssa, i a partir de gener de 2018 es va constituir l’associació Tabassaye Manding, al Senegal.
Les 3 associacions treballem coordinadamente per assolir plegats els nostres objectius.
Amb aquesta finalitat s’ha creat un equip local de 9 persones que treballen sobre el terreny, i estem cercant socis a Europa que ens ajudin a obtenir els recursos que necessitem.

Les nostres accions van dirigides a millorar les condicions de vida, fent especial atenció
en l’àmbit de la salut, però també en l’educació i el desenvolupament econòmic dels habitants dels 11 pobles de la commune de Dabo, començant per les viles de Tabassaye Manding i Sintiang Maodo, a partir de les seves prioritats.

També estem ocupant-nos de donar desposta a malalts, principalment nens i joves, d’altres zones del país i que hem conegut en els nostres viatges, als qui donem suport mèdic utilitzant els nostres contactes i la Nostra estructura al Senegal. A aquesta branca del nostre projecte l’anomenem BARUMA, que en llengua manding vol dir columna, pilar, pal de paller.

Valors

Els valors que han d’emmarcar la gestió de la nostra associació són els següents:

Valors

Els valors que han d’emmarcar la gestió de la nostra associació són els següents:

Objectius
de futur

Els objectius de la nostra associació han estat debatuts i consensuats en assemblea amb els habitants de Tabassaye Manding i Sintiang Maoudo, les primeres viles on hem començat a treballar. Considerem important que siguin els mateixos habitants els que prenguin a les seves mans la responsabilitat de tirar aquestes iniciatives endavant. Pel que fa a la part europea de l’associació, la Nostra responsabilitat és sobretot proporcionar el suport necessari (via col·laboracions econòmiques, assessorament i acompanyament) i cercar els recursos econòmics per fer viable el projecte. En línies generals i a llarg termini, aquests són els objectius que voldríem aconseguir:

Objectius
de futur

Els objectius de la nostra associació han estat debatuts i consensuats en assemblea amb els habitants de Tabassaye Manding i Sintiang Maoudo, les primeres viles on hem començat a treballar. Considerem important que siguin els mateixos habitants els que prenguin a les seves mans la responsabilitat de tirar aquestes iniciatives endavant. Pel que fa a la part europea de l’associació, la Nostra responsabilitat és sobretot proporcionar el suport necessari (via col·laboracions econòmiques, assessorament i acompanyament) i cercar els recursos econòmics per fer viable el projecte. En línies generals i a llarg termini, aquests són els objectius que voldríem aconseguir:

Objectius assolits

2021

La crisi del Coronavirus, que encara contínua, ha evidenciat encara més la fragilitat de les comunitats amb les quals treballem. Malgrat les limitacions, hem persistit amb els nostres programes bàsics, reforçant-los en alguns casos.

  • A partir del gener de 2021 es va consolidar l’estructura al Senegal, d’una banda, incorporant la figura d’una infermera a la plantilla de la Maison Guérison, que assumeix la responsabilitat de la part sanitària. A la branca Dabo, per altra banda, es van incorporar noves poblacions i es va augmentar quantitativament l’abast del projecte, creant les figures dels “relais”, persones que realitzen la funció d’enllaç entre les diferents poblacions i l’ONG.
  • Continuem amb la inscripció a la Mútua de salut de Dabo dels habitants de Tabassaye Manding, de Shintiang Maoudo, de Sare Guiró i de Pithiame, totes a la Commune de Dabo.
  • Donem continuitat als “plans de sosteniment”, becant per la seva formació a joves exmalalts donats d’alta.
  • Regularitzem l’État Civil (el que seria el registre civil) dels 60 nois i noies de les poblacions de Sare Guiró i Pithiame que encara no estaven inscrits.
  • Seguim amb el projecte Baruma, fent-nos càrrec de diferents casos complicats en l’àmbit de la salut, especialment de nens, nenes i joves, la majoria dels quals s’allotgen en la maison de Guérison de Kolda.
  • En col·laboració amb les ONG Hope & Progress i Yakar Àfrica, es va seguir amb el tractament a Navarra del jove de disset anys, Abdoukarim Mane, que va néixer amb una greu malformació a les cames. Abdoukarim va ser operat al febrer dels dos peus, va tornar al Senegal al març i segueix a la nostra Maison Guérison treballant en la seva lenta però ferma rehabilitació.
  • S’ha adequat i equipat una habitació doble a Ziguinchor per a poder allotjar els malalts que han de desplaçar-se per a visitar-se al seu hospital regional.
  • Es va realitzar la segona fase de l’hort de les dones de Tabassaye: es va completar el tancament de la parcel·la, es van construir 4 basses per al reg, es van adquirir eines, es va impartir formació agrícola bàsica a les dones, es van comprar i plantar 100 petits arbres fruiters, així com una primera remesa de llavors i les dones ja han començat a treballar!
  • Hem iniciat un projecte de cria i engreix de bestiar boví a Tabassaye. S’ha fet la compra de 25 animals i es comença a escometre la construcció d’un tancat per a guardar-los durant l’estació seca (de març a juny).
  • En col·laboració amb l’ONG Bantandicori s’ha executat una anàlisi de la situació sanitària de la veïna comunitat de Kandia, s’ha endegat un projecte d’optimització de les seves estructures i s’ha arribat a un acord comú amb les autoritats per a rehabilitar i posar en funcionament 5 Case de Santé en els pròxims dos anys.
  • Continuem acompanyant malalts per a ser operats per les expedicions de l’ONG Hope & Progress del Dr. Bardají i de l’ONG Les Meduses, de la Sra. Ita Llauradó.

2020

Malgrat l’esclat de la crisi del covid-19, que ha destarotat moltes de les previsions pel 2020, ens sentim satisfets d’haver aconseguit moltes de les fites previstes.

  • Vam poder fer la inscripció de la nostra entitat al registre ACCD (Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ) i l’acolliment a la Llei d’Incentius Fiscals: això comporta un seguit d’avantatges, el més important dels quals és que els nostres socis poden desgravar una bona part de la seva aportació anual (fins al 75% de l’aportació en molts casos).
  • A partir del gener del 2020, a la seu de Catalunya, es va incorporar una persona semialliberada (amb un contracte parcial), donat que el volum de feina de coordinació i gestió és tal que ja no és possible de realitzar al 100% des del voluntariat.
  • Vam continuar amb la inscripció a la Mútua de salut dels habitants de Tabassaye Manding, de Shintiang Maoudo, i a partir del juliol de 2020, de les poblacions de Sare Guiró i Pithiame, ambdues també a la Commune de Dabo.
  • Vam seguir amb els “plans de sosteniment”, becant per la seva formació a joves exmalalts donats d’alta.
  • Vam ocupar-nos altre cop de diferents casos complicats en l’àmbit de la salut dins el projecte Baruma. La majoria d’ells s’allotgen a la maison de Guérison de Kolda.
  • A Catalunya es va crear el comitè sanitari, un grup de professionals de la salut que, de manera voluntària i en coordinació amb l’equip senegalès, participen en les tasques de seguiment dels malalts i ens assessoren en temes de salut (diagnòstics i tractaments).
  • En col·laboració amb les ONG Hope&Progress i Yakaar África, vam aconseguir l’evacuació cap a Espanya per ser operat (in extremis!) de l’Abdoukarim Mané, un noi de disset anys que va néixer amb una greu malformació a les cames.
  • Es va realitzar la primera fase de la reforma de la Poste de Santé de Dabo, una mica més reduïda del que estava previst inicialment, però a temps malgrat la crisi!
  • Es va realitzar la primera fase de l’hort de les dones de Tabassaye: es va legalitzar l’associació de dones, s’hi van establir els principis bàsics de funcionament i d’organització per l’explotació de l’hort, es va obtenir la propietat de la parcel·la per l’associació, es va desbrossar el terreny (gairebé 1 Ha) i, amb l’aportació de l’ONG Bantandicori, es van iniciar els treballs de construcció del pou.

2019

  • Hem equipat la Case de Santé de Tabassaye (mobiliari, equipament mèdic bàsic, panells solars i instal·lació elèctrica, falta encara la instal·lació d’aigua), l’hem inaugurat oficialment, l’hem dotat amb una primera remesa de medicaments i tot just ha començat a funcionar amb les dues persones que van formar-se com a ATS.
  • Hem llogat i condicionat una nova casa de curació de 10 habitacions al veïnat de Fass
    Diahe, a Kolda, a 150 m de l’Hospital Regional (vam saber que la casa de Sare Moussa
    s’inundava durant l’època de pluges).
  • Hem reformat els dos edificis de l’escola de Tabassaye Manding, s’hi ha fet la pintura i reforma del mobiliari i hi hem fet la instal·lació de panells solars i llum elèctrica, així com la creació d’una aula de preescolar per a infants de 3 a 6 anys.
  • Hem possibilitat la regularització de l’État Civil (el que seria el registre civil) a les 115 persones de Tabassaye Manding que no estaven inscrites.
  • Hem continuat amb la mutualització dels habitants de Tabassaye Manding i, a partir del 1/7, hem ampliat la mutualització a la petita població de Shintiang Maudo, veïna de Tabassaye Manding.
  • Hem continuat amb els “plans de sosteniment”.
  • Hem continuat fent-nos càrrec de diferents casos complicats en l’àmbit de la salut, la majoria d’ells s’allotgen a la maison de Guérison de Kolda.
  • Hem iniciat una col·laboració estreta amb la direcció de la Mútua de salut de Dabo i de l’Hospital Régional de Kolda per a propiciar la millora de les seves prestacions i la creació dels serveis mèdics que manquen a la regió.
  • Hem entrat en contacte amb altres ONG’s que treballen a la regió, i estem començant a col·laborar amb ells: Yakar África, ass. Bantandicori, A7, AIDA, Arquitectura sin Fronteras, Alianza, Paz y Dignidad…
  • Continuem acompanyant malalts a operar amb el Dr. Bardají de Hope & Progress.
  • Hem acabat de formular i pressupostar el projecte de la reforma de la Poste de Santé de Dabo i hem començat a buscar el finançament necessari per dur-lo a terme.
  • Hem ampliat l’equip de treball al Senegal a 8 persones.

2018

  • Es va constituir l’associació senegalesa al poble de Tabassaye Manding.
  • Vam inscriure els 565 habitants de Tabassaye a la Mútua Mèdica de Dabo: aquesta mútua ofereix una cobertura del 80% en la majoria de tractaments, proves i medicaments realitzats en els centres mèdics de referència a la regió de Kolda i un descompte del 50% en els medicaments adquirits a la farmàcia. Aquest pas ens ajuda
    a optimitzar recursos econòmics i permet als vilatans de participar i co-esponsabilitzarse
    de la seva pròpia salut, en tant que ells són els que assumeixin el % del cost dels
    medicaments que no cobreix la mutualització.
  • Vam iniciar els anomenats “plans de sosteniment”, que són l’acompanyament que
    reben alguns dels joves que hem ajudat a guarir-se en forma de petits ajuts econòmics
    per la seva formació.
  • Vam dissenyar una Case de Santè (petit dispensari) al poblat de Tabassaye, i en vam
    iniciar els treballs de construcció.
  • Vam possibilitar la formació de dues persones (un home i una dona) com a ATS,
    amb la intenció que poguessin treballar a la Case de Santé.
  • Vam ampliar l’equip de treball al Senegal a 4 persones.
  • Vam llogar i condicionar una casa de curació (Maison Guérison) de 4 habitacions al barri de Sare Musa (Kolda)

2017

  • Vam crear les associacions catalana i suïssa.
  • Vam crear un equip local de 2 persones que, amb la col·laboració de metges també locals, ens van ajudar a guarir de les seves malalties a desenes de persones de Tabassaye i d’altres localitats veïnes. Les accions es van fer tant sobre el terreny com acompanyant els malalts al dispensari de Dabo i facilitant-los l’accés als medicaments que necessitaven.
  • Vam evacuar els casos més greus a l’Hospital Regional de Kolda, la capital del
    departament situada a 72 km, i els vam allotjar a la una caseta molt humil de dues
    habitacions, que vam condicionar al veïnat de Sikilo, a Kolda. Aquesta caseta va ser l’embrió de la Maison de Guérison. Mentre durava el tractament, ens vam fer càrrec també de l’alimentació i despeses de vida dels malalts.
  • Vam acompanyar també 5 malalts de Tabassaye a Velingara perquè fossin operats
    pel Dr. Carlos Bardají de Hope & Progress.

TRANSPARÈNCIA

DEL PROJECTE

2017

Memòria d'activitats

2018

Memòria d'activitats

2019

Memòria d'activitats

2020

Memòria d'activitats

Compte d'explotació

2017-2018

Compte d'explotació

2019-2020

GUARIR, ESTIMAR,
i EMPODERAR

Estem formant i creant un equip local per a assolir els nostres objectius i cercant socis a Europa que ens ajudin a obtenir els recursos que necessitem.